Veel mensen ervaren een depressief gevoel na XTC-gebruik. Dit gevoel is gelukkig tijdelijk en wordt ook wel de dinsdagdip genoemd. Er zijn echter ook mensen bij wie de dip na XTC (MDMA) langer aanhoudt. In sommige gevallen is men weken of zelfs maandenlang somber of neerslachtig. Maar kun je echt depressief worden van XTC, of überhaupt van drugs? En waarom is de een hiervoor gevoeliger dan de ander? Tripsitter vertelt het je in dit artikel.
Waarom voel je je depressief na XTC?
Ervaar je een depressief gevoel na XTC? Dan is het allereerst belangrijk om te weten dat je niet de enige bent. Enkele dagen na het gebruik van XTC (MDMA) ontstaat bij veel mensen een depressief gevoel. In ons artikel ‘dinsdagdip’ leggen we je meer uit over de werking van MDMA op de hersenen en de dip die het als gevolg heeft. De meeste mensen ervaren deze tijdelijke dip, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit uitmonden in een langdurig gevoel van somberheid (XTC-depressie).
Hoe dit precies ontstaat, is nog niet volledig duidelijk. Wel weten we dat het gebruik van XTC een intensieve aanslag op de hersenen betekent, waarbij vooral veel serotonine wordt verbruikt. Daarnaast veroorzaakt het ook een immuunreactie in de hersenen, wat kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. Deze uitputting van de hersenfuncties kan ertoe leiden dat sommige mensen zich langdurig slecht blijven voelen. In verreweg de meeste gevallen is het depressieve gevoel tijdelijk, ook al kan dat op het moment zelf natuurlijk anders voelen. Het lichaam heeft enkele dagen nodig om de nodige stoffen weer aan te vullen en om allerlei eiwitten en cellen te bouwen; vergelijkbaar met hoe je spieren na een work-out enkele dagen nodig hebben om bij te komen.
Waarom is de een hiervoor gevoeliger dan de ander?
Niet iedereen ervaart een depressie na XTC. Waar de een nergens last van heeft, heeft de ander een week lang last van somberheid. Maar hoe kan dit? Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Het helpt om te denken in Drug, Set en Setting. We leggen het je uit.
1. Drug
‘Drug’ duidt op het gebruikte middel. MDMA is de bekendste veroorzaker van de dinsdagdip, maar meerdere amfetamines (speed, meth, ritalin) en coke kunnen dit bijvoorbeeld ook veroorzaken. Bij ‘drug’ gaat het met name om:
- De puurheid: is het niet gemengd met zware of giftige middelen?
- Het combineren van verschillende soorten drugs (en alcohol).
- De dosering, waarbij minder bijna altijd beter is.
2. Set
‘Set’ duidt op de persoonlijke factoren die relevant zijn. Over het algemeen maakt het geslacht uit hoe groot iemand gemiddeld is, waarbij vrouwen vaak (zeker niet altijd!) kleiner zijn en hierdoor minder drugs nodig hebben om hetzelfde effect te ervaren. Ook je voedingskeuze is van belang: als je goed hebt gegeten, beschik je over meer bouw- en brandstoffen om uitputting te voorkomen en je lichaam sneller te laten herstellen. Voedingsstoffen zoals antioxidanten kunnen helpen om schadelijke stoffen beter te neutraliseren. Daarnaast speelt je fysieke fitheid een grote rol, omdat een gezond en sterk lichaam stress – in welke vorm dan ook – beter aankan.
Een van de belangrijkste zaken binnen ‘set’, vooral met betrekking tot een langdurige dip of depressie na XTC-gebruik, is je psychologische gesteldheid. Als je voor het gebruik van middelen al niet lekker in je vel zit, is de kans groter dat je negatieve gevoelens of onderbewuste zorgen tegenkomt, wat kan leiden tot een slechte ervaring of zelfs een bad trip. Mensen die zich mentaal minder goed voelen, hebben bovendien vaak minder gezonde gewoontes: ze eten slechter, bewegen minder en hebben soms minder sociaal contact. Dit kan het herstel van de dinsdagdip bemoeilijken en het gevoel geven dat je in een depressie bent beland.
3. Setting
Zoals de term doet vermoeden verwijst ‘setting’ naar de omgeving waarin je drugs gebruikt en de invloed die deze kan hebben op je herstel erna. Ben je op een veilige plek waar je je op je gemak voelt, of bevind je je in een chaotische, onbekende omgeving? En met wie ben je? Het maakt een wereld van verschil of je omringd bent door vertrouwde vrienden die je steunen, of door onbekenden die je minder goed begrijpen. Binnen ‘setting’ is ook de sfeer (muziek, verlichting en algehele sfeer) een belangrijke factor. Een negatieve setting kan leiden tot een intensere dinsdagdip, omdat je meer energie verbruikt om met de stress en het ongemak van de situatie om te gaan.
Down en geen energie: Hoelang voel je je gemiddeld emotioneel na XTC-gebruik?
Over het algemeen houdt een dinsdagdip maar enkele dagen aan (3 tot 5 dagen). Een week is al vrij lang, maar niet abnormaal. Ervaar je langer een depressief gevoel? Dan is er vaak binnen Drug, Set en Setting iets te benoemen waar je een intensere dip aan kunt toeschrijven. Heb je echter wekenlang last van een somber gevoel, dan is er mogelijk sprake van een aanhoudende depressie. Bezoek in dit gevoel je huisarts en maak bespreekbaar hoe je je voelt.
Kun je bij hevig gebruik langdurig depressief worden van XTC?
Ja, bij hevig gebruik van XTC kun je daadwerkelijk depressief raken. Het gebruikelijke advies is om XTC (MDMA) maar maximaal 3 tot 4 keer per jaar te gebruiken (en bij voorkeur nog minder om het speciaal te houden). Bij bijvoorbeeld maandelijks gebruik van hoge doseringen, kunnen mensen aanhoudend depressief blijven door het continue verbruik van serotonine en de bijkomende hersenschade van de hersenen die in een ‘turbostand’ staan. Het is zelfs bewezen dat de hoeveelheid hersencellen en de uitlopers daarvan afnemen.
Het is daarbij natuurlijk belangrijk om te realiseren dat het gebruik van grote hoeveelheden XTC om je goed te voelen vaak wijst op onderliggende persoonlijke problemen die men nog niet onder ogen gekomen is. In zo'n situatie is het verstandig om hulp te zoeken bij een huisarts. Wees daarbij niet bang voor afwijzing of juridische consequenties; een arts heeft beroepsgeheim en mag dergelijke informatie niet delen met de politie.
Een XTC depressie tegengaan
Wanneer je overweegt XTC (MDMA) te gebruiken, dan wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat je in een dip belandt. Wij geven je hiervoor een aantal tips:
- Als je je van tevoren niet top voelt, is het af te raden drugs te gebruiken. Mocht je het dan toch doen, kies dan voor zo laag mogelijke doseringen en voorkom gecombineerd gebruik.
- Goed slapen de dagen voor, tijdens en na een evenement is essentieel om weer bij te komen. Denk dan ook aan een goede slaaphygiëne: geen telefoon voor het slapengaan, niet te veel eten op dat moment en je slaapkamer enkel gebruiken voor slaap (en seks ;)) om je hersenen de juiste associaties te geven.
- Voldoende inname van calorieën en nutriënten zijn erg belangrijk; je hebt genoeg bouwstoffen nodig om alles wat verbruikt is weer aan te vullen. Denk hierbij aan voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten in een verhouding die prettig voor je werkt, met een nadruk op eiwitten en koolhydraten. Lees dit artikel voor tips.
- Je ei kwijt kunnen bij je vrienden is een advies waar mensen soms te weinig naar luisteren; je angsten en gedachten uitspreken kan al heel wat druk van de ketel halen, zeker wanneer je besluit drugs te gebruiken.
Met ons festivalsupplement Tripsitter hebben wij een formule ontwikkeld die ook nèt dat duwtje in de rug kan geven om genoeg energie te hebben om goed te herstellen na middelengebruik, door ingrediënten die helpen bij een ontspannen gevoel en die juist energie geven. Namens het Tripsitter team wensen we je een fijn feestje toe en zorg ervoor dat je duurzaam feest!